Krušovice představují unikátní novinku: Kazbek ležák

Krušovice představují unikátní novinku:

Kazbek ležák, chmelený jednou odrůdou českého chmele

Milovníci unikátních piv se mohou těšit na opravdovou lahůdku. Krušovičtí sládci pro ně na jaro připravili exkluzivní novinku - Kazbek ležák, vyznačující se výrazným a netradičním chmelovým aroma s kořenitě-citrusovým charakterem. Výjimečnost piva tkví v tom, že Krušovičtí sládci při chmelení použili jednu odrůdu chmele – Kazbek, který pochází z žatecké chmelové oblasti. Kazbek ležák se bude prodávat ve vybraných restauracích a hospodách od 13 února.

Chmel Kazbek vyšlechtili odborníci z žateckého Chmelařského institutu v roce 2008. Vyznačuje se robustností, stabilitou a výjimečnou chutí i vůní. „Vydali jsme se cestou chmelení pouze jednou odrůdou chmele, což znalci poznají už při prvním napití. Při výrobě Kazbeku jsme použili poměrně neznámý, nicméně velmi kvalitní český chmel, který se pěstuje v blízkosti pivovaru Krušovice,“ přiblížil nový ležák manažer kvality HEINEKENu ČR Jiří Brňovják.

Krušovický tým pod vedením Michala Havrdy uvařil první várku Kazbek ležáku už v prosinci, a to klasickou výrobou na rmuty. Pivo pak kvasilo při nízké teplotě. Při dlouhém ležení v ležáckých tancích se ještě zastudena dochmelovalo, což mu umožnilo zachovat si více chmelového aroma. Výsledkem je tradiční ležák s výrazným chmelovým aroma s kořenitě-citrusovým charakterem. Kazbek ležák má obsah alkoholu 5,1 % objemových a extrakt původní mladiny 12,3 % hmotnostních. „Je to opravdu poctivá dvanáctka, která nabízí zajímavý chuťový zážitek. Dle mého názoru je tento ležák rovnocenným partnerem pro výrazně nachmelená piva typu IPA nebo ALE, která se začínají na českém pivním trhu objevovat,“ konstatoval dále Jiří Brňovják.

„Kazbek ležák je určený pro opravdové znalce a milovníky piva, který budeme prodávat pouze čepovaný ze sudu. Skvěle se hodí k tradičním českým pokrmům a masopustním specialitám,“ konstatovala Lenka Kroupová, manažerka značky Krušovice. Kazbek ležák tak je pokračovatelem trendu, kterému se značka Krušovice dlouhodobě věnuje: snaží se svým zákazníkům ukázat, jak k různým druhům piv přiřadit to nejvhodnější jídlo. Zájemcům dokonce nabízí speciální kurzy, kde se o párování piva s jídlem dozvědí více.

Při výrobě Kazbek ležáku byla použita pouze jedna odrůda chmele, což je opravdu výjimečná věc. Běžně se totiž při výrobě piva kombinuje chmelový extrakt s chmelovými granulemi více odrůd. Do budoucna dále Krušovičtí počítají s tím, že ve spolupráci s odborníky z Chmelařského institutu uvaří další ležáky chmelené dalšími odrůdami místních chmelů, protože každá z nich pivu dává svůj osobitý a nenapodobitelný charakter. Kazbek ležák je tak průkopníkem.

Zdroj: HEINEKEN Česká republika.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum