Mimořádná várka Gambrinus

Mimořádná várka piva Gambrinus pro Den českého piva je uvařena. Z právě sklizeného chmele.

Pivovar Gambrinus uvařil poprvé ve své novodobé historii limitovanou edici ležáku pro jednu konkrétní příležitost. Tou je Den českého piva. Mimořádnou várkou piva Gambrinus je ležák  dochmelený čerstvým, právě sklizeným chmelem. V předvečer Dne českého piva, 27. září, tak budou mít možnost příznivci dobrého piva ochutnat v hospodách a restauracích pivo s čerstvou, jemně hořkou chmelovou chutí a výrazným chmelovým aroma.

Sládkové pivovaru v těchto dnech uvařili první mimořádnou várku ležáku Gambrinus určenou speciálně pro svátek všech pivařů a českého piva, který se datuje na Den sv. Václava. Sudy se však budou narážet již den před ním. „Chceme pro tuto příležitost nabídnout pivařům něco mimořádného, pivo, které by mělo být samo o sobě pozvánkou do hospod a restaurací.“ vysvětlil sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek. Světlý ležák uvařený z čerstvého chmele se bude čepovat v necelých dvou tisících restauracích.

Mimořádná várka ležáku Gambrinus je dochmelená právě sklizeným chmelem odrůdy Sládek ze žatecké chmelnice Beránek. Příležitost uvařit takové pivo je jedinkrát v roce, jelikož použít čerstvé chmelové šišky při dochmelování lze jen bezprostředně po sklizni. „Čerstvý chmel nelze skladovat, je nutné jej po sklizni dopravit nejkratší cestou do pivovaru, kde se přidává do piva v průběhu chmelovaru. Pro zvýraznění chuti se přidává další várka chmele během zrání piva.“ řekl Pavel Zítek.

Do českého piva patří jen český chmel

Gambrinus je největším odběratelem tuzemského chmele vůbec. Ročně pivovar spotřebuje přibližně 150 tun chmele odrůdy „Sládek“. „Vaříme pivo výhradně z tuzemského chmele. Dodává mu jedinečnou hořkost a vyváženou chuť,“ říká Pavel Zítek. Také díky používání českých surovin při vaření se může pivo Gambrinus honosit Chráněným zeměpisným označením České pivo.

Na českých a moravských chmelnicích se letos sklidí přibližně 5,5 tisíce tun chmele, což je průměrná úroda, jež pokryje spotřebu českých pivovarů a jedostačující i pro export. Tuzemští pivovarníci vykupují z tohoto množství asi jeden tisíc tun chmele, kterou potřebují na roční výrobu svých piv. Nejrozšířenější odrůdou je Žatecký poloraný červeňák, který dodává pivu hořkou chuť a především jemné chmelové aroma. Jeho přímým potomkem je odrůda Sládek, která má hned několik výrazných vlastností. Jednak dává pivu jemně nahořklou, vyváženou chuť, ale je také výnosnější. Znamená to, že jeho větší chmelové šišky skrývají více α (Alfa) a β (beta) hořkých látek. Z této odrůdy se u nás vaří pivo od roku 1994, ovšem šlechtila se ve Chmelařském institutu v Žatci již od 70. let minulého století.

Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum