Popularita minipivovarů

8. srpna 2018 - zdroj tisková zpráva

V ČR je přes čtyři sta minipivovarů. Jaký druh piva se vyrábí nejčastěji?

Popularita minipivovarů je v České republice velmi vysoko a nevypadá to, že by měla v budoucích letech klesnout. Naopak – bude-li trend pokračovat, brzy jich počet překročí magickou hranici pěti set. V roce 2017 jich přibylo 50 a v současné době je jich více než 400. Průměrně tak v naší zemi vzniká jeden minipivovar týdně.

Pivovarníci volají po zjednodušení administrativy

Českomoravský svaz minipivovarů uvedl, že výroba piva v minipivovarech tvoří přibližně 2 % z celkového výstavu na českém trhu. Velkým přáním pivovarníků je zjednodušení administrativy – zejména pak možnost platby spotřební daně paušálně po měsíci a zrušení povinnosti každoročního prokazování ekonomické stability.

Pivní tanky

Pracovník minipivovaru se administrativním záležitostem věnuje přes 40 dní ročně a změna legislativy by proto byla velmi vítaná. V roce 2017 minipivovary odvedly na spotřební dani téměř 58 milionů korun.

Minipivovary rády experimentují

Jaké pivo plní pivní tanky nejčastěji? V loňském roce to byly především svrchně kvašená piva typu Ale. Pivovarníci si oblíbili zejména druhy American Pale Ale aIndian Pale Ale. Desítky minipivovarů zase nepoužívají typické cylindrokónické tanky– místo nich pivo dozrává v sudech po koňaku či jiném alkoholu. Dalším trendem jsou sour beer – kyselá piva. A samozřejmě se stále vaří „klasika“ - ve většině minipivovarů nachází využití především ležácké tanky.

Z minipivovaru pivovarem

Dle zákona může minipivovar vyrobit maximálně 10 tisíc hektolitrů piva. V případě větší produkce již nemůže používat označení minipivovar a stává se z něj klasický pivovar. Jedním z podniků, které zaznamenaly velmi rychlý růst, je například pivovar Koníček z Vojkovic.

Popularita minipivovarů však není doménou České republiky. Přibývá jich také v dalších evropských zemích i ve světě. V budoucnu by jich mělo přibývat ještě více než doposud.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum