Staropramen Výroční Granát 14,5

Pro letošní Den českého piva ve Staropramenu uvařili speciální Výroční Granát 14,5

Každý skutečný milovník piva by si měl co nejdříve ve svém kalendáři označit sobotu 27. září s poznámkou „Návštěva hospody s přáteli“. Již za měsíc se totiž v předvečer svátku svatého Václava uskuteční druhý ročník Dne českého piva. Pro tento svátek našeho národního nápoje, který loni poprvé zorganizoval Český svaz pivovarů a sladoven, uvařili ve Staropramenu skutečnou pivní lahůdku – speciální várku nepasterizovaného a nefiltrovaného Výročního Granátu 14,5. Polotmavý speciál se stupňovitostí připomínající letošních 145 let od založení smíchovského pivovaru.

„Limitovanou edici Výročního Granátu 14,5 bude možné ochutnat pouze v sobotu 27. září během Dne českého piva, a to ve vybraných hospodách Staropramenu, které se k oslavám s námi připojí,“ říká Michal Šlechta, manažer značky Staropramen. Přehled těchto hospod lze najít na stránkách www.pivo.cz. „Granát jsme vybrali proto, že tvoří důležitou součást historie nejen našeho pivovaru, ale celého českého pivovarnictví,“ dodává Šlechta.

Výroční Staropramen Granát 14,5 je speciálním nefiltrovaným a nepasterizovaným polotmavým ležákem. „K jeho výrobě jsme použili tři druhy sladů a tři druhy chmele v čele s Žateckým poloraným červeňákem. Jeho receptura využívá pro Staropramen typické několikanásobné chmelení. Poté, co tento speciál uzraje v tancích, bude přímo stáčen do sudů. Bude tak vynechána jak fáze filtrace, tak fáze pasterizace. Pivo do hospod zavezeme až těsně před Dnem českého piva. Tím bude zajištěna jeho maximální čerstvost, což je z pohledu kvality piva velmi důležité,“ říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen. Každá hospoda pak dostane omezené množství piva. „Proto se nevyplatí váhat. Doporučuji si v hospodě raději rezervovat místo,“ upozorňuje sládek Lux.

V rámci podpory připravil Staropramen pro ty, kteří mají rádi něco navíc, soutěž s Výročním Granátem 14,5. Výherce obdrží poukaz na konzumaci 30 piv zdarma a titul Čestného sládka s privilegiem narazit a natočit Výroční Granát 14,5. Podrobné informace o soutěži jsou také na webových stránkách www.pivo.cz.

Staropramen si zvolenou stupňovitostí Výročního Granátu 14,5 symbolicky připomíná 145 let od svého založení. Bylo to v roce 1869, kdy s nápadem postavit nový pivovar na tehdejším pražském předměstí přišli Jan Kohout a Vilém Pick. Ve stejném roce založili akciovou společnost, jejíž valná hromada se poprvé sešla na podzim. Záhy bylo započato s výstavbou pivovaru. První slavnostní várka piva byla uvařena 1. května 1871.

„Od počátku existence se pivovaru dařilo. Může za to také inovátorský přístup, kterého se ve Staropramenu držíme dodnes. Když v roce 1884 přišel tehdejší náš sládek Michael Trnka s Granátem na trh, položil základ celé kategorii polotmavých ležáků. Jsme rádi, že na tradici tohoto piva můžeme navázat i aktuální speciální várkou Výročního Granátu,“ popisuje Zdeněk Lux, který je celkově dvacátým vrchním sládkem v historii smíchovského pivovaru.

Zdroj: Staropramen

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum