Zelené pivo slaví kulaté narozeniny

Zelené pivo slaví kulaté narozeniny. Slavný speciál přivítá Velikonoce už podesáté

Brno, 9. února 2015 – Starobrněnští sládci právě dnes vaří slavný speciál - Zelené pivo, kterým si všichni příznivci připijí na velikonoční Zelený čtvrtek 2. dubna 2015. Ve varně pivovaru se dnes přidává i jedna z nezbytných ingrediencí Zeleného piva - bylinný výluh, který se připravuje přímo v pivovaru Starobrno. Zelené pivo 13 letos slaví narozeniny, podle tradiční receptury se vyrábí už podesáté. K dispozici ho bude celkem 4700 hektolitrů, počítaje v to i menší množství pro slovenský trh.

Vaření zeleného piva StarobrnoSládek

Zelené pivo se každoročně vyrábí z kvalitní vody, ječného sladu z toho nejlepšího moravského ječmene a jakostního žateckého chmele. Pivo se vaří tradičním způsobem na dva rmuty. Spolu s chmelem se do mladinového kotle přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin v horké vodě. Díky tomuto způsobu vaření má pivo plnou chuť a příjemnou hořkost. Svou sílu pak Zelené pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů. Dlouhým zráním při teplotě 1 °C se pivo chuťově zaokrouhluje a získává svůj typický buket a říz. Posledním krokem při výrobě Zeleného piva je přidání likéru. Právě díky unikátní technologii, bylinnému výluhu a likéru má Zelené pivo svou jedinečnou chuť a nezaměnitelnou barvu. „Zelené pivo po celou dobu vaříme podle stále stejné receptury a na desetileté výročí tohoto unikátního speciálu jsme velmi hrdí. Každoročně se v pivovaru těšíme na Zelený čtvrtek, kdy můžeme Zelené pivo našim štamgastům opět nabídnout,“ konstatoval manažer kvality Jiří Brńovják.

Starobrna Libor Doseděl

Pivo s charakteristickou barvou se ve Starobrněnském pivovaru poprvé vařilo v roce 2006 – tehdy to bylo pouze 80 hektolitrů. Od té doby obliba zeleného speciálu dávno překročila hranice brněnského i jihomoravského regionu a prodává se v celé České republice. Skalní příznivci si ovšem nenechají ujít příležitost objednat si svůj zelený půllitr přímo u zdroje – ve Starobrno Pivovarské restauraci, Pivnici nebo na terase. Pivovarská restaurace i terasa právě teď prochází důkladnou rekonstrukcí, takže desáté narozeniny Zeleného piva všichni hosté oslaví už v „novém“. Jako obvykle se chystají různá hudební vystoupení a další program, na kterém se momentálně usilovně pracuje.

Zdroj: HEINEKEN Česká republika.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum